Preparació de la calçotada

Prepareu els calçots (tallar les fulles verdes a una mida, i les arrels) i col•loqueu-los un al costat de l’altre en unes graelles.
Enceneu un foc de sarments i quan la flamarada prengui poseu-hi al damunt la graella fins que els calçots siguin negrosos, primer per un costat i després per l’altre (durant l’operació de cocció cal retirar les graelles del foc un parell o tres de vegades per a procedir a girar els calçots un a un).
Traieu-los i emboliqueu-los en paper perquè s’acabin de coure.

Variacions:
Quan se n’han de coure molts, es poden preparar tallant les arrels i el sobrant de fulles verdes i enfilar-los amb un filferro per la part verda de les fulles. Així serà més pràctic posar-los a la flama i tombar-los.

Com que s'han de menjar calents, els calçots es porten a la taula encara embolicats i col·locats en una teula, i els comensals els reben preparats per gaudir-ne, cadascun amb el seu corresponent pitet per no embrutar-se, amb la terrina de salsa ben plena i amb una llesca de pa que serveix d'acompanyament i reté el degoteig de la salsa. Els calçots es mengen tradicionalment a peu dret i la quantitat depèn de l'experiència i la gana dels calçotaires, es pot consumir de 25 a 30 calçots.

Aneu-los pelant i menjant sucats amb la salsa.

Les calçotades sempre s'acompanyen d'una bona carn a la brasa (les brases s'aprofiten per coure la carn, la llonganissa i, eventualment, botifarra negra, carxofes...).